top of page

Kokteilių ir maisto derinimas: dar neatrasta kulinarinė patirtis

  • dziugasalminas
  • Feb 4, 2024
  • 2 min read

Updated: Feb 7, 2024

Lietuvoje maišomi kokteiliai pastaruoju metu, ko gero, yra aukščiausios skonių prabos, tačiau kaip sakoma: Sky is the limit”. Pasirodo egzistuoja ir dar aukštesnė praba, o ją išgauti galima derinant kokteilius ir maistą.


ree

Perskaitėt teisingai: derinant kokteilius (ne vyną ar alų) ir maistą, kad ir kaip neįprastai tai skambėtų.  Tik pagalvokite, kiek skirtingų skonių, aromatų, tekstūrų slypi kokteiliuose!


Kaip rasti balansą tarp patiekalo ir kokteilio, kokie skoniai tarpusavyje derės? Šiame tinklaraščio įraše rasite visus šiuos atsakymus, o taip pat ir mūsų patikrintus kokteilių ir maisto derinius.


Kokteilių ir maisto derinimo principai


Taip kaip vynas turi bazinius derinimo pagrindus (raudonas - prie mėsos, baltas - prie žuvies), taip ir kokteiliai turi keletą nerašytų derinimo taisyklių. Labai svarbu - įvertinti kokteilio intensyvumą ir alkoholio kiekį kokteilyje, kitaip nei vyne jis gali svyruoti kone dvigubai! Derinant pagrindinė užduotis yra rasti balansą tarp patiekalo ir kokteilio arba labiau įgudusiems stiprų kontrastą, kuris burnoje sužadina dar stipresnius pojūčius.


ree

Dalinamės keletu patarimų, kaip derinti kokteilius ir maistą


Pasistenkite, kad skoniai papildytų vienas kitą. Pvz.,  citrusiniai kokteiliai puikiai papildys cevichce patiekalą.

  1. Įvertinkite patiekalo ir kokteilio intensyvumą. Intensyvus kokteilis tikrai nustelbs lengvas salotas ir atvirkščiai lengvas: vasariškas kokteilis neatsilaikys prieš sodrų jautienos steiką. Idealiai: nei vienas nei kitas neturėtų užgožti.

  2. Stenkitės subalansuoti saldumą ir rūgštumą. Daugelis kokteilių tai balansas tarp saldumo ir rūgštumo. Įvertinkite, ar jūsų kokteilis saldesnis ar rūgštesnis. Toliau rinkitės patiekalą, kurį šie skoniai papildytų. Pavyzdžiui, truputį saldesnis kokteilis puikiai praturtins aštresnį azijietišką patiekalą.

  3. Aromatas ir tekstūra žaidžia vieną pagrindinių vaidmenų degustuojant maistą bei gėrimus. Aromatingas džino kokteilis ir salotos kupinos prieskoninių žolelių gali būti ypatingai aromatingas ir malonus derinys. Kalbant apie tekstūrą, klampesnės tekstūros kokteilis būtų puikus kontrastas su traškiais užkandžiais.


Mūsų kokteilių ir maisto derinimo pavyzdžiai:

  • French 75 ir austrės. Šampanas ir austrės nieko nenustebins, tad išbandykite kažką naujo! Kokteilyje esantis šampanas, citrinos sultys ir džinas nuostabiai derės prie austrių. 

ree

  • Gin & Tonic ir cheviche. Botaniniai džino aromatai puikiai papildo rūgštingumą, esantį cheviche. Toniko burbuliukai kutenantys gomurį suteikia gaivumo pojūtį, kuris taip dera prie žuvies patiekalų.

ree

  • Negroni ir Charcuterie užkandžių lentos. Negroni salstelėjęs kartumas ir užkandžių sūrumas - derinys sukurtas gastronomijos rojuje!

ree

  • Whiskey Sour ir aštrūs sparneliai. Toks derinys nebūtų greičiausiai toptelėjęs galvon, bet patikėkite mumis, kokteilio rūgštumas tobulai gesina sparnelių aštrumą. Be abejo, valgant sparnelius rankomis, gurkšnoti kokteilį tampa iššūkiu, bet šis iššūkis to vertas!

ree

Maisto ir gėrimų derinimo patirtis gastronomijos pasaulyje yra tiesiog privaloma. Kad ir ką nuspręstumėte derinti: klasiką tapusį combo: vynas ir maistą, ar kiek kiek retesnį pasirinkimą: kokteilius ir maistą, drąsiai eksperimentuokite, jūsų gomurys padėkos.


Į sveikatą: už drąsius eksperimentus!


ree


 
 
 

Comments


bottom of page